Aeresköbing

Igår företogs en resa med buss runt på Aerö, ett rätt billigt nöje enär bussarna på ön är gratis. Och såvitt jag kunde se så använder öborna sina bussar, bussen var under hela turen lite mer än halvfull. Nu är jag ingen miljöpolitiker men jag förstod att många här låter bilen stå när de rör sig runt på sin ö.

Aeresköbing är en stad som likt Marstal framstår som ett levande museum. Byggnadsmässigt så är staden homogen och väl bevarad, inte mycket asfalt att se och i själva stadskärnana så är det enbart de gamla stenlagda gatorna man vandrar runt på..

En annan intressant sak gällande stadens  byggnader är att dörrarna på alla hus är helt speciella, de är alla utsmyckade med olika former av snickarglädje och målade i kontrasterande färger.. Tyvärr så var jag så upptagen med att beundra allt vackert att jag helt glömde att fotografera dessa kulturminnesmärkta dörrar…

Staden är även unik så tillvida att det är den stad i Danmark där det föregår flest vigslar. Folk reser ifrån när och fjärran för att gifta sig här.. Historien bak detta känner jag dock i skrivande stund inte så mycket till utan jag får be att återkomma i detta ämne. Kan dock tala om att den stackars bruden som blev fotograferad på torget vid mitt besök hade stora problem med att hantera torgets stenläggning på sina höga klackar…

I staden finns även ett helt unikt museum som visar opp en mycket stor samling utav flaskskepp, tyvärr var detta museum stängt för säsongen så jag har ännu kvar att besöka detta.

Bussen tog mig sedan till Vitsö och Söbygaard. Vitsö är idag en liten insjö som hyser ett rikt fågelliv, sjön var under många år tom och torr eftersom lokala bönder pumpade ur vattnet för att få mer åkermark.. Sjön återskapades dock 2009 och är idag ett naturvårdsområde.

Längre tillbaks i tiden, vi talar dom om 1100talet så var sjön en havsvik där krigsskepp kunde ligga tryggt i en då naturlig hamn.. Intill det som idag är Vitsö ligger några imponerande kullar, dessa kullar är resterna av en borg och befästning..

Fästningen vaktades vid mitt besök av några stillsamma får som fattat posto oppe på toppen…

1580 uppförde Hertig Frans Den Yngre en herrgårdsbyggnad invid den medeltida fästningen, Detta så kallade slott är idag ett museum och även detta var tyvärr vinterstängt men jag fick i vart fall en bild på byggnaden och dess imponerande vallgrav. Denna vallgrav var under många år tom för vatten tills den åter fylldes för några år sedan..

Att Aerö har en intressant historia råder det ingen tvivel om.. Jag kan varmt rekommendera ett besök……