Gilleleje

Nu ligger jag i en lite större hamn, belägen vid en mycket större ort. Har dock i skrivande stund inte helt koll på hur många fastboende här finns men är dock helt säker på att de till sin numerär vida överstiger de 160 som är skrivna på Anholt…

Var hamn har ju sina egna fördelar och nackdelar, Anholts lilla nackdel var ju sanden, kanske jag borde ha förstått varför de lokala båtarna valt att ligga så långt bort från piren och sanden som möjlig? Nåväl, nu gjorde jag ju inte detta så med stor sannolikhet kommer jag under lång tid att ha ett litet stycke Anholt ombord… Hoppas dom inte önskar sanden i retur?

Här i Gilleleje hamn så seglade jag in och förtöjde långsides, en lyx man kan få lov att unna sig när man ensamseglar utanför den gängse säsongen. Dock så kan jag konstatera att även här kunde jag valt en bättre plats att förtöja. Den plats jag valde var även favorit för hamnens lokala invånare… dvs ca 300 måsar….

Det är nu man inser fördelen med att man fortfarande har en hel del sand på däcket… fågelspillningen var nu ganska lätt att sopa ihop och skyffla överbord…….

2 reaktioner till “Gilleleje”

 1. Det där att välja rätt hamnplats är inte alltid lätt.

  Jag seglade ju en havsfidra under några år på 1990-talet. Den är ju bara 2,20 m bred.

  Kom in i Grenå´s hamn. Det fanns massivs med lediga platser, men alla hade så långt mellan stolparna. En plats var dock smalare än de andra och jag satsade och körde in mellan stolparna.
  Avståndet var dock betydligt mindre än 2,20 m och när den bredaste delen på båten var mitt för stolparna satt jag som i en rävsax. Det var i det närmaste omöjligt att vare sig komma fram eller back. Till slut lyckades jag dock ta mig loss och valde en betydligt bredare plats.

  Som den äkta Bohuslänning jag är, väljer jag alltid i första hand långsides förtöjning.

  1. Långsides är inte att förakta… enär min mentor har lärt mig en del så praktiserar även jag detta…

Kommentarer är stängda.