Kallt och vinter….

Det blåser kallt ifrån Svendborg sund, även om nu snön har slutat falla så känns det fortfarande som att vi nu verkligen har vinter här. Och om mina kära läsare undrar om jag funnit för gott att gå i ide så är det nästan så…

Har dock inte lyckats gå i ide även om jag sovit ut om dagarna enär kylan har gjort att jag endast tagit kortare promenader i omgivningarna…

Helgen har fördrivits ombord liggande i kojen läsandes böcker…

Har hunnit läsa Eric Newby, Den sista seglatsen.. En mycket god och målande beskrivning utav en seglats med Moshulu till Australien och åter med vetelast.. Denna bok utspelar sig 1938-39 och beskriver sålunda de sista segelfartygen som gick med vete ifrån landet down under…

Rörande litteratur ombord så är jag nu halvvägs igenom Alle Man Går till Segels. Denna bok handlar om sjökapten John Rumenius tid i skeppsgossekåren, först på Marstrand och sedan sommaren då de seglade med Jaramas, även detta en mycket god och målande beskrivning utav en svunnen tid… Nu har de just blivit färdiga med att rigga ned Jaramas inför vintern och de sitter nu på tåget och reser tillbaks till Marstrand. Ser mycket fram emot att läsa resten utav denna skildring.

Så även om jag själv längtar efter att få sätta segel igen så har jag inga som helst problem med att fördriva tiden ombord. Och jag är faktiskt lite nöjd över med att ha ett gott och intressant skeppsbibliotek. Var förutseende nog att ta ombord litteratur som jag själv ännu inte har läst.

Så snart jag känner att vintern lättar lite på sitt grepp om Svendborg och Marianne så ämnar jag bege mig mot Marstal, där väntar en dansk veterankamrat på mig och jag har förstått att han är stolt över sin stad och sin ö så jag kommer att ha en ciceron som verkar se fram emot att få visa mig alla begivenheter…