Två ristede pölser och en liten överhaling

Nåväl, efter kaffet så lämnade jag kaj, funderade dock på möjlighet att bunkra diesel… när jag cirklade i hamnen så kom en liten flotte med aktersnurra med två man ombord,, då blev jag påmind om att jag i all min hast glömt att betala för strömmen…

Bemöttes dock bara med vänlighet och grabbarna i klagshamn lät mig inte bara betala för ström till självkostnad, de öppnade även tankstation så jag fick fylla 90 välbehövda liter med fossilt bränsle….

Efter att ha pratat lite båt med grabbarna så lämnade jag kaj och satte segel… kursen var mot Klintehamn men väder och vinde ville annorlunda, efter ca två timmar så fick jag inse att Rödvig var ett bättre och närmre alternativ…

Jag föll av några grader, Lät efter att jag spanat av omgivningen autopiloten sköta kursen. Gick då ned för att koka en kanna kaffe. Mitt i kaffekokandet så hör jag vinden friska i och båten lägger över något alldeles kopiöst.. efter att jag samlat mig och kommit åter i sittbrunn kan jag på instrumenten avläsa att vi fått en liten körare på sexton meter per sekund,,,

Döm om min förvåning när jag konstaterar att autopilotens kurs är oförändrad.. och ja, jag vet, båten är kursstabil och jag litar på min pilot,, men en sådan överhalning var lite mer än jag trodde skulle gå klart…

Efter detta så fortsatte jag dikt bidevind, när solen gick ned så fann jag för gott att bärga mina segel och gick sedan de sista sex sjömilen in till hamn för motor..

Ligger nu förtöjd i Rödvig…

4 reaktioner till “Två ristede pölser och en liten överhaling”

 1. I mitten på 1990-talet låg jag ett par dygn i Rödvings hamn.

  Hade legat i Dragörs hamn. Det var på den tiden man hade is-box i stället för kylskåp. Dragör var ett bra ställe att få is på. Man letade reda på en fiskare och lånade nyckeln till ishuset. Sen tog man den isen man ville ha, la pengar i en låda och lämnade tillbaks nyckeln.

  När jag sen seglade söderut såg jag en och annan “Tjalk”. Holländska flatbottnade, seglande fraktbåtar med läbord – centerbordsliknades svärd som sitter ett på var sida om båten, och som fälls ner för att förhindra avdrift.

  Ju längre söderut jag kom desto fler Tjalkar såg jag.

  Några distansminuter öster om Rödving låg en kyrka – Höjerup – högt uppe på sandstensklippan, precis vid kanten. Det såg ut som om man hade tagit ut sandsten från bergsidan.

  När jag kom in i Rödvings hamn, var hela hamnen full av Tjalkar. Det var nån träff där man seglade mellan hamnar och tog gemensam natthamn.

  Nästa dag packade jag ryggsäcken med mat och dryck och vandrade de ca 7 km till Höjerups kyrka. Det var en oerhört varm dag mitt i sommaren. Besåg kyrkan och tog mig ner för klippväggen via de stigar och trappor som fanns. Man kunde tydligt se att man skavt ut sten för sten i bergväggen.

  Sen återstod vandringen tillbaka till Rösving och båten. Behöver jag påpeka att den natten sov jag extra gott.

  Nästa dag seglade jag till det ljusa Småland……………

 2. Hej och tack för förstklassig underhållning! Tittade på smhis kustväderprognos och google maps och gissade på just Rödvik. God tur!

 3. Det var kul att ses igen.
  Lycka nu till med ditt fortsatta äventyr och var försiktigt.
  mvh
  Marcus

Kommentarer är stängda.