En ny hamn…

Efter en smått kylig dag med gång för motor ligger jag nu förtöjd i Marstal.. Ingen märkvärdig färd hit med undantag av att det mot slutet blev en lite smalare farled och bitvis ganska så grunt. Dock ej så grunt att jag kände mig fram men enligt lodet så hade jag inte mycket mer än 30 till 40 centimeter under kölen på några ställen.

Det stod ju även det i sjökortet att djupet kan variera på grund av att sanden flyttar sig.. Fördelen med sandbotten och en utvändig blyköl är ju dock att om man skulle få en lindrigare bottenkänning så sker det just inte så mycket..

Väl framme i Marstal så fanns det inte vad jag kunde se någon lämplig plats att förtöja långsides så jag fick snällt nyttja hamnens stolpar.. Givetvis så friskar ju vinden just när jag ämnar att förtöja så det blev till att lägga fast i stolpen och sedan nyttja en knape midskepps för att sedan köra på ett spring så att jag kunde nå att förtöja fören vid bryggan… En för mig lite annorlunda övning..

Har absolut inget emot att ligga förtöjd så här men när man har vinden rakt in från babord och sitter en långkölad båt med ett slankt förskepp så blir man raskt varse om hur fort hon faller av med stäven….

Men som sagt, jag klarade av även den här situationen. Nu skall jag bara anmäla till min gode vän och veterankamrat att jag har anlänt..

Ytterligare rapport ifrån Marstal följer….

En kommentar till “En ny hamn…”

 1. Vaknade nu på morgonen och kollade om du skrivit nåt och om du låg kvar.

  Fann att du varit ute och åkt båt, troligtvis under gårdagen, när jag var inomhus och slet i mitt anletes svett, med att måla och sätta golvlister.

  Man kan inte lita på dig.

  Att ge sig ut med båten, utan att tala om det. Trodde du var på väg söderut, men AIS;en visar att du gått norrut igen – hela två kabellängder. Som den Bohuslänning som du är har du förståss hittat en brygga där du kan ligga långsides förtöjd och troligtvis fanns det även möjlighet att ansluta landström där.

  För egen del var det väl inte så farligt som jag ville att det skulle låta.

  Var även på Gransegels loft i Åkersberga och hämtade mina två mest använda försegel. Solen hade tagit styggt på en del sömmar och Segelmakaren kollade över seglen och sydde även på UV-skydd. Seglen sitter ju underslagna stora delar av vinterhalvåret, även om seglingen då – för min del – blir minemal.

  Konstaterade att Gransegel i Åkersberga är lika bedrövliga som vår gamle segelmakare Bobo Syversen brukade va. Dom lovade att seglen kanske skulle va klara inom 14 dar och så fixar de dem redan samma dag jag lämnade in dem. Man kan inte lita på hantverkare längre .

  Både kräver och ser fram emot en lång och detaljerad redogörelse om din senaste båtfärd.

Kommentarer är stängda.