Debatten på Anholt

Efter att ha läst om den beryktade Debatten som försiggår var dag strax efter att Brugsen öppnar här på Anholt så blev jag till sist själv lite nyfiken..

Läste om Debatten på en lånsgseglarblogg där företeelsen närmast beskrevs som en fristad för några få alkoholister här på ön.. Där talades det om en samling som stod med tomglas i hand och väntade på att butiken skulle öppna så de kunde omsätta tomglasen i nya buteljer. Efter att jag under några dagar här på ön blivit varse att Debatten är något som försiggår i stort sett var dag under hela året funderade lite över detta och beslöt att besöka Debatten själv…

Nåväl, strax efter ett Brugsen öppnat så fylldes den lilla planen utanför butiken utav ett brett urval av de som är fastboende här på ön, och även det stora flertalet stod här och samtalade med en Tuborg i hand så framstod då inte samlingen som några A-lagare i mina ögon, tvärtom jag välkomnades som en främmande fågel utav Jens, en pensionerad kriminalinspektör född härpå ön, han hade dock jobbat sitt yrkesverksamma liv i Köpenhamn och efter pensionen återvänt hem och driver nu sommartid ett rökeri i hamnen… Han lärde mig att om jag återvänder i turistsäsongen så skall jag bara gå in på rökeriet och be att får sitta vid bord nr 3, då vet dom att jag känner ön lite bättre en den genomsnittliga fritidseglaren…

I övrigt så var debatten en social sammankomst med en i det närmaste filantropisk inriktning, alla tomflaskor och burkar gick i en automat och behållningen lämnades till allmän verksamhet här på Anholt…