Mer om Danmarks Museum for Lystsejlads…

Nu vill jag först börja med att tacka Fille på Cafe Strandlyst som var så vänlig och tipsade mig om detta museum, jag levde nämligen i villfarelsen att det fortfarande låg kvar på Valdemarsslott när de i själva verken flyttade hit och öppnade portarna här ifjol…

Årets stora tema kommer att bli folkbåten som i år firar 75 årsjubileum. Än så länge så var det bara en folkbåt i lokalerna men dom jobbar med en utställning som kommer att vara klar att beskåda till sommaren.

Bland det första man ser när man kommer in är denna härliga tvåmastade segelkanot.

Att få segla en sådan här lockar mig, har svårt att tro att man kan komma närmare havet än så..

Sedan jobbades det flitigt i verkstaden, bland annat med renovering utav starbåten Leise byggt 1952. Hon skall vara klar tills 3 Juli då Troense Bådelaug står värd för Starbåts VM

Här ser vi hur man har nåtfräst bordena för att limma i lister, hon har stått på land så länge att hon torkat ut så mycket att skrovet har tappat stadga.. Alternativet till denna metod uppgavs vara att byta ut vartannat bord och de tyckte de var synd att göra.

Även däcket skall återfå sin forna glans…

Just detta exemplar har en förnäm historia. Hon byggdes till seglaren och skeppsprovianthandlaren Ejnar Christensen. Den 29 Juli 1952 fick han den ärofyllda uppgiften att frakta den Olympiska Elden över Lilla Bält, Facklan hade flugits ifrån Athen och burits av löpare genom Jylland.

Ejnar seglade så ifrån det gamla färgeläget vid Snoghöj, men då han skulle lägga till i Middelfart på fynsidan kom en kraftig vind och blåste ut elden, Ejnar var dock en man som alltid puffade på en glödande cigarr så han fick omgående tänt facklar igen. Facklan övernattade sedan i Odense innan den fördes vidare till Helsingfors.

Men jag fick se fler intressanta båtar. En som väckte min uppmärksamhet var en båt som jag först trodde var en Havsfidra men det visade sig vara en Lynaes 18. Just detta exemplar har seglats jorden runt av Svend Billesbölle…  Hon heter Stormy II

Jag fick även se prov på lite fint danskt sjömaningsarbete.

Så ni som besöker Svendborg och har ett båtintresse liknande mitt kan glädja er åt ett besök på detta museum, vi som seglar och även för den delen de som kommer med motorbåt har rabatt på inträdet…….

En kommentar till “Mer om Danmarks Museum for Lystsejlads…”

  1. När du seglar vidare neråt så missa inte Ärö. Äresköping har fin hamn (undvik marinan till höger, välj gamla hamnen om det går, – BB när du anlöper hamnen). Fint ställe med flaskskeppsmuseum mm.
    Ta bussen till Marstal, Danmarks Skärhamn, där finns ett fantastiskt sjöfartsmuseum. Det går även att förtöja i Marstal. En ö väl värd att besöka och fastna på.

    https://marinaguide.dk/aeroeskoebing-havn/beskrivelse/
    /mats

Kommentarer är stängda.