Nåväl, jag ligger kvar…

Jodå, nog vill jag nu komma vidare.. satt med kaffekoppen idag tidigt och funderade på att gå för motor till Femö, lite vind och relativt trång att kryssa.. Samtidigt så tänkte jag på mina vänners ord om att bunkra väl innan Femö enär där troligen är helt stängt över helgen…

Så jag valde att ligga kvar idag, tids nog så kanske jag får tjänliga vindar och där jag ligger nu har jag både butik och dusch och toalett, tom en tvättmaskin finns att tillgå vilket får mig att försöka att komma ihåg att påminna skepparen om att han måste köpa tvättmedel..

I övrigt så är det nog så att jag så här års ibland om än motvilligt förstår vitsen med en motorseglare med en ombonad styrplats.. Fast jag får nog ändå erkänna att om jag nu haft en motorseglare så hade jag kanske varit lite längre på min resa men jag hade då inte seglat lika många sjömil som jag nu gjort…

Nu säger jag inte att det är något negativt för mig att gå för motor men enär Lorden är en segelbåt som jag verkligen tycker kommer bäst till sin rätt under segel så vill jag faktiskt hellre segla än att sitta å lyssna på hur det  brummar nedifrån motorrummet.

Och jag erkänner , hon går fint för motor.. gräver inte alls ned sig som min förra båt där jag fick plugga självlänsen vid motorgång, för er som inte känner min båthistoria så var förra båten en Fin-Gal. En ganska klassisk havskryssare med en slankt akterskepp. Fin-Gal var en 60tals konstruktion som från början inte var tänkt att ha inombordsmotor.

Just detta faktum ledde till en del intressanta egenskaper rörande användandet av motor. detta enär man valde att leda ut propelleraxeln vid sidan om hjärtstocken när man satte i inombordare. Axel och propeller befann sig sålunda strax över och bakom rodret på babords sida.

Med detta arrangemang gick hon inte att styra på back förrän du gjorde en del fart genom vattnet… däremot så kund man vrida båten runt sin axel genom att omväxlande slå fram och back.. Nu kanske vän av ordning anser att detta gör propellerverkan med alla båtar… Sant det, men Fingal var extrem hon vred sig 360 grader utan problem, dock bara åt ett håll…

Lorden går att styra på back, men som alla kostrar så kräver hon lite utav rorsman.. och även här så får man lära sig att nyttja propellerverkan om skall få det resultat man önskar. Gällande Lorden så har jag även ett slankt förskepp att ta hänsyn till, det vill säga att när jag manövrerar för motor så är vinden min bogpropeller.

Om jag inte påverkar henne att röra sig framåt eller bakåt så faller stäven ganska raskt med vinden, praktiskt när man lärt sig använde detta men ibland får jag göra ett helt varv istället för ett halvt…

Nu inväntar jag för övrigt DMI prognosen om en timma, då får vi se om det blir bryggsegling, motorgång eller den triumf jag alltid känner när vind och segel för mig mot nya äventyr….

 

 

 

En kommentar till “Nåväl, jag ligger kvar…”

  1. Önskar dig min gode vän ett riktigt gott nytt år med tjänliga vindar.

Kommentarer är stängda.