Marstal tur och retur

I förmiddags så lossade jag förtöjningarna för att sätta kurs mot Bagenkop. En ganska kort sträcka som jag hoppades klara av för motor innan regnet skulle komma. Övervägde en stund att sätta segel men enär det är en smal ränna ut ifrån Marstal och sträckan till Bagenkop är så kort så valde jag ändå att gå för motor.

Kom så ca två sjömil i lite sjögång men alls ingen märkvärdig sjö när så maskin behagade att ta rast. Troligen så har jag skräp/bakterier i tanken, har tyvärr varit nödd att tanka diesel på vanlig mack ett par gånger och den innehåller ju tyvärr en del biodiesel även i Danmark.

Nåväl, åter till dagens övningar….

Kunde ju ganska raskt konstatera att jag inte var i någon större nöd, jag hade nått så pass långt att jag hade djupt vatten runt om mig. Men sjögången gjorde att jag valde att avstå ifrån att försöka hissa mitt storsegel så jag nöjde mig med att rulla ut förseglet. Seglade så en stund med kurs mot Langeland men tog inte så mycket höjd och efter att kikat på sjökort och hamnguide så vände jag tillbaks mot Marstal. För även om Marstal inte är mina hemmavatten så visste jag ju sedan jag åkte ut lite om hur mycket plats och djup jag har till mitt förfogande..

Vinden var god och jag gjorde fem knop ned genom rännan in mot hamnen, där kröker så farleden drygt 45 grader och jag fick vinden rakt i stäven, rullar in förseglet och båtens tyngd och fart drev mig så pass att jag kunde vända och ta mig till bryggan vid Ebbes Båtbyggeri. Fick här en lina runt en stolpe och medans jag stod och hämtade andan och funderade på om det var lämpligt att ligga där jag just behagat att hamna så dök det opp en trevlig dansk.

Han förhörde sig så om situationen och erbjöd sig genast att assistera med att hala båten runt nocken på kajen till en plats där han ansåg att jag tryggt kunde ligga tills jag löst min motorbekymmer. Han visade sig inte bara jobba på varvet utan hans kjaereste var inte bara hans fru/flickvän utan även hans chef… så nog skulle han meddela att dom fått en svensk gäst vid sin brygga… Det mötte heller inga hinder att få koppla landström, så även om dagens tur inte gick helt som planerat så får jag nog ändå säga att det avlöpte mycket väl…

Så nu får jag tillbringa helgen med att göra en översyn av bränslesystemet. Saknar dock finfilter men det hoppas jag att jag kan inhandla lokalt på måndag… För så vitt jag förstår så ligger jag vid ett båtbyggeri, den hjälpsamme mannen upplyste mig om att dom själva inte har någon motormekaniker men att det fanns en i Marstal dom brukade anlita. Så jag hyser gott hopp om att jag kan få fatt i filter och vad jag kan tänkas behöva…..

En kommentar till “Marstal tur och retur”

  1. Skönt allt avlöpte positivt. Lycka till med skruvandet. Här i Nibble är planeringen för Nibble Bike Meet i full gång, så 9-11 juni ser vi dig gärna här.

Kommentarer är stängda.