Om drömmar ( och att sticka ut hakan…….

Ja som ni kanske redan vet så ser det ut som om att Marianne kommer att ligga förtöjd några månader, om mina planer går i lås så bör jag vara redo att segla i Maj månad…

Så vad sitter jag nu och drömmer om när jag nu börjar få lite distans till min tidigare segling? Jag skulle ju utan tvekan kunna tillbringa en hel del tid på att besöka platser där jag redan varit, det är ju onekligen så att jag definitivt inte har någon brist på hamnar där jag har vänner som jag mycket gärna skulle besöka igen..

Men hur mycket jag än saknar vissa hamnar och med dem de vänner som bor där så är det ändå så att jag har en stark längtan efter att se en ny kust och nya platser…

Skrev ju i rubriken om att sticka ut hakan, och nog stack jag ut hakan ifjol när jag redan innan jag kastat loss skrev om hade jag hade en plan om att besöka London. Nu blev det ju inte så. Orsakerna till detta finns till största del bakom mitt tangentbord…

Det var helt enkelt så att jag tvekade lite inför en del utmaningar och fann för gott att ta det säkra före det osäkra.. Nu var det ju dock inga oerhörda utmaningar som fick mig att tveka, men att ensam ta sig igenom Kielkanalen och sedan ensam korsa Engelska kanalen kändes där och då lite utmanande..

Nu när jag sitter här i den trygga stugvärmen så är det nog inte utan att jag en liten aning ångrar att jag inte tog mig i kragen och höll mig till min ursprungliga plan…

Fast å andra sidan så hade jag en underbar segling och jag längtar verkligen tillbaks till de flesta platser jag hann besöka, och jag kan ju erkänna att när det gällde framförallt min vintersegling så var jag helt klart alltför optimistiskt rörande tid och min egen förmåga att segla planerade distanser.

Så vad rör det sig då för planer i er bryggseglares huvud nu när han har lärt sig att han de fakto är en tidsoptimist?

Tja, en tanke jag haft och ännu har är ju att jag skulle vilja ha på min meritlista är att kunna säga att jag har seglat hela Sveriges kust. Min vän och mentor Tommy Andersson besitter ju denna merit och enär jag ser opp till och beundrar denne man så kanske jag borde sikta på att göra just en sådan seglats?

Som utmaning betraktat så är detta absolut något som tilltalar mig, sträckan som jag fann vid ett snabbt googlande gav vid handen att visade sig vara 1.400 sjömil.

Så om jag skulle ge mig av i Maj och klara av detta utan att frysa fast i bottenviken innan vintern kommer så lär jag ju få hålla ett något högre tempo än vad jag gjorde när seglade Smögen – Grindholmen. Detta är en distans på ca en kabellängd även om det i mitt fall blev  litet längre när jag seglade via Laboe (Tyskland).

Fast det är nog inte utan att jag frågar mig om jag nu inte sitter här och överskattar mig själv? 1.400 M? Hundra sjömil om dagen ger mig 140 dagar? och jag har aldrig, inte ens under en 24 timmars seglat så långt på ett dygn. För mig så är ju Smögen till Skagen en lång etapp?

Om jag nu försöker vara lite ärlig mot mig själv och räknar på att klara av dagsetapper på ca 30M? Om jag då räknar med att jag seglar varannan dag eller ca 14 dagar varje månad? 420M i månaden skulle ju innebära att jag troligen skulle behöva fram tills September på mig innan jag når Haparanda?

Detta tror jag nog att jag klarar utav, men utmaningen för mig lär nog faktiskt bli att sedan ta mig hem igen innan isen lägger sig..

Nåväl, jag hinner ju fundera på detta ett litet slag innan jag åter har möjlighet att kasta loss, men nog verkar det som om jag får räkna med höst och vintersegling om jag skall kunna fira julen 2018 hemma på Smögen???

Nu kallar kaffekoppen

 

Ha det gott

S

 

2 reaktioner till “Om drömmar ( och att sticka ut hakan…….”

 1. Hur var det med läraren som träffade sin gamla elev!?
  “Vad gör du nu för tiden” frågade läraren.
  “Jag är affärsman” svarade eleven
  “Afförsman” sa läraren frågande”du som inte kunde räkna”
  “Det går bra. Jag köper saker för två kronor och säljer dom för fyra. Å på dom två procenten klarar jag mg fint”

  Jag seglade, som sagt, från Kåge norr om Skelefteå till Haparanda och därifrån till Stockholm, sommaren 2004. Det tog 8 veckor inklusive res och liggdagar. Nu hade jag nog mindre liggdagar än vad Stefan räknar med. Ungefär en i veckan. Det fanns nog enstaka dagar jag gjorde 50 distansminuter, men i regel betydligt kortare, snittet låg nog på 20 distansminuter per dygn.

  Våren 2005 bestämde jag mig för att segla hem båten. De ca 600 distansminutrarna hade jag tre veckor på mig att segla – inklusive res- och liggdagar. Det ger en en medeldistans er dygn på lite mer än 30 distansminuter. Det som grämer mig mest är att jag kom hem till Springets småbåtshamn i Kungshamn den 5/6. Där och då gick det upp för mig att det var nyinstiftad heldag den 6 Juni. Jag hade kunnat sträcka ut min segling en dag till.

  När jag planerar lite längre seglatser brukar jag göra en frovskiss på när jag senast måste va på ett visst ställe. Ju närmare målet jag kommer, ju noggrannare brukar mina beräkningar va. Man vill ju inte komma hem en enda dag tidigare än nödvändigt.

  På hösten 2005 seglade jag en långhelg till Krokstrand – resten av den svenska kusten. Ca 60 distansminuter från Grindholmen.

  Svenska västkusten har du ju sett. Båten har visserligen seglat den sträckan fler gånger än du, under den tiden den varit i din ägo. Känner du inte några “fommar”, som skulle kunna följa med dig och sträcksegla till Malmö ca 200 distansminuter eller Ystad ca 250 distansminuter på några få dygn!?

  På 3 månader skulle du gott kunna segla fram och tillbaka och ligger du still var annan dag, så tar trippen 6 månader. Jag har papperssjökort för sträckan norr om Stockholm om du vill låna. Egentligen för hela sträckan.

 2. Ööh, 1400 distans och 100 distans/dag ger väl 14 dagar…

Kommentarer är stängda.