Nackdelen med att ha det varmt och gott…

Nej då jag klagar inte på värmen ombord, tvärtom jag har det varmt och gott när jag så önskar. Min 5kw starka Binar klarar sitt jobb med glans. Dock så tar den sina droppar diesel. När jag idag glad i hågen gjorde klart för att kasta loss så insåg jag att jag tyvärr hade väldigt lite diesel kvar i tanken. Ja nivån var faktiskt så låg att jag beslöt att förhala båten bort till en plats där dieselpumpens slang nådde fram till min båt…

Detta var en manöver som avlöpte utan några som helst bekymmer, mycket tack vare fyra glada danska ungdomar som glatt assisterade mig.

Men sedan tog det så att säga stopp. Diselautomaten visade sig inte alls vara på humör att ta emot mina sedlar. Tyvärr så har havnefogden ledigt idag och jag anser inte att jag har mera bråttom än att jag lugnt kan vänta tills imorgon när det åter är vardag. Har ju visserligen ett nummer jag kan ringa men jag tillhör dem som anser att folk förtjänar en ledig dag ibland..

Men visst, jag erkänner… Idag hade jag gärna satt segel. Nästan sommarvärme och ett strålande solsken men sådant är livet när man som er bryggseglare inte har vett på att i tid pejla nivån i dieseltanken…

Rörande värmare så har jag alltså som jag nämnt en Binar. En rysk värmare, även om jag tidigare har haft ett grundmurat förtroende för Eberspächer så valde jag denna enär jag fick se den i alla sina delar på båtmässan. Och jag har bara lovord, nu har jag seglat sedan i Oktober ifjol och den har aldrig krånglat.. För som undrar har jag vattenburen värme ombord, tar en liten stund att få opp värmen men när det är varmt så är det varmt och skönt. Jag värmer ju även båten med motorns kylvatten när jag är på väg in i hamn så jag kan då rakt inte påstå att jag behövt frysa under min seglats..

Men jag funderar ibland på att komplettera med en Planar. Så heter värmaren som blåser varmluft ifrån samma firma. Fördelen som jag ser det med en luftvärmare är att den värmer opp fortare och att den torkar ut luften i båten om man seglat i regnväder.

Men nu närmar vi oss raskt den tid på året när man inte behöver värmaren om natten längre. Jodå nog vet jag att vi kan få några svala nätter men då står man ju bara opp lite raskare om morgonen, vilket i sig borgar för lite längre distanser för segel… =)